‘Ik heb alleen werken van kunstenaars die ik goed ken’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een houtskooltekening

Ficus Lyrata, 2017. 100 x 140 cm, houtskool op papier.
Ficus Lyrata, 2017. 100 x 140 cm, houtskool op papier. Houtskooltekening van Rob van Veggel

‘Jaren geleden kreeg ik van mijn Amsterdamse vriend Rob van Veggel een houtskooltekening van een Afrikaans masker cadeau. Rob en ik zijn bevriend sinds we elkaar eind jaren zeventig ontmoetten tijdens onze studie culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb mijn veldwerk in Afrika gedaan, vandaar dat hij juist die tekening had uitgekozen. Maar ik vond de tronie nogal dreigend en heb hem teruggegeven.

„Een tijdje geleden had Rob een kleine expositie bij de Amsterdamse designwinkel Pols Potten. Daar zag ik voor het eerst zijn reeks houtskooltekeningen van planten en palmbomen bij elkaar. Hij had één schitterende houtskooltekening in zwart-wit van een kamerplant, de ficus lyrata. Die tekening was niet te koop, omdat Rob hem zelf ook de mooiste vond. Maar voor mij maakte hij een uitzondering, omdat hij het werk bij mij thuis zou blijven zien. Hij is zelfs mee naar de lijstenmaker geweest om mij te adviseren. Rob wilde me de tekening cadeau doen, maar ik heb hem er 500 euro voor gegeven.

„Ik heb in mijn huis alleen werken aan de muur van kunstenaars die ik goed ken. Rob en ik hebben sinds onze studie altijd contact gehouden. Hij is gaan promoveren in Chicago, ik kreeg een Amerikaanse man en verhuisde naar het platteland van Pennsylvania. Met Kerstmis en Thanksgiving kwam Rob dan met de bus naar ons toe om de feestdagen samen te vieren.

„Nu ik weer terug ben in de versteende omgeving van Den Haag mis ik soms de natuur. Als kind groeide ik op in Brabant en was ik altijd buiten, in Amerika woonden we tussen de koeien. Maar hier in Den Haag heb ik zelfs geen planten, daarvoor is het binnen te donker. De tekening van Rob heb ik aan een grote muur naast de tuindeuren gehangen. Het kunstwerk zorgt voor een mooie overgang naar de tuin. Zo haal ik de natuur toch een beetje naar binnen.”