Maakt groen je bang? Kies dan voor blauw

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto iStock

Groen is leuk. Maar soms ook een beetje eng. Sinds een tijdje bestaat er een term voor: klimaatangst. Alles wat met de natuur en de aarde te maken heeft, kan mensen nerveus of zelfs bang maken. De reden? Het veranderende klimaat. De Britse krant The Guardian besloot zelfs om deze angst bewust aan te wakkeren door het woord ‘klimaatverandering’ te veranderen in ‘klimaatcrisis’. De burger moest maar eens gaan voelen wat er aan de hand is. En dat gebeurt ook. Volgens een recent onderzoek van de Triodos Bank heeft 34 procent van de Britten last van ‘eco anxiety’. En inmiddels, zo stond ook eerder in deze krant, bestaan er boeken en cursussen om mensen te helpen bij het overwinnen van hun klimaatangst.

Het blad Planet Mindful kwam deze maand met een oplossing. Maakt groen je bang? Kies dan voor blauw. Gewoon dobberen in de Noordzee of de Atlantische Oceaan doet wonderen. Water is goed voor de psyche. Niet alleen is shinrin-yoku – de Japanse term voor baden in de omgeving van een bos – al een tijd een trend. Volgens marien bioloog Wallace Nichols, auteur van het boek Blue Mind, heeft de oceaan een therapeutische werking op het overwerkte brein. „Er zijn cognitieve en emotionele voordelen te behalen, iedere keer dat we tijd in het water doorbrengen”, zegt Wallace. „Het is chemie, biologie en fysiologie.”

Lees ook het interview met hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis: ‘Reizen is goed. Ook als je het eigenlijk niet durft’

Zout water zou goed zijn voor het lichaam (minder ontstekingen, betere bloedsomloop, goed voor het immuunsysteem) en de zenuwen kalmeren. Studies in ‘blue health science’, aldus het artikel in Planet Mindful, geven aan dat surfers minder last hebben van depressies en angsten dan de gemiddelde mens en dat wonen bij een kustgebied bijdraagt aan een betere fysieke en mentale gezondheid. Inmiddels bestaan er ook ‘blue mind’-trainers en in Cornwall en Devon kunnen huisartsen kinderen die worstelen met psychische problemen, inschrijven voor het surfprogramma The Wave Project.

De vraag is natuurlijk wat al dat gedobber in de oceaan, afgezien van de therapeutische effecten, nog meer kan doen. Misschien dat de gestresste stadsmens er inderdaad rustiger van wordt, maar zal iemand daardoor vaker op de fiets springen in plaats van de auto te nemen? Stoppen met vliegen? Of geen vlees meer eten? Het veranderende klimaat vereist collectieve actie en constructieve langetermijnoplossingen. Leidt al dat drijven in het blauw wel tot groen doen?