Koninkrijk

Ombudsman: veel armoede onder ouderen in Caribisch Nederland

Veel ouderen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben niet genoeg geld om in hun eerste levensbehoeften, zoals eten en wonen, te voorzien. Ook zijn er te weinig zorgvoorzieningen op de eilanden. Dat heeft de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, geconcludeerd in het rapport Oog voor ouderen in Caribisch Nederland. Caribische ouderen krijgen in principe een AOV-uitkering, die even hoog is als de AOW-uitkering in Nederland, maar sommigen worden gekort. Daarnaast zijn inwoners vaak twee keer zo veel geld kwijt aan boodschappen, nutsvoorzieningen en woonlasten als in Nederland. Groenten en fruit zijn voor velen onbetaalbaar, met gezondheidsklachten tot gevolg. Op de drie eilanden ontvangen 3.589 ouderen een pensioen, hoeveel er onder de armoedegrens leven, kon de ombudsman niet achterhalen. (NRC)