Indonesië

Oud-president Habibie (83) na hartoperatie overleden

Oud-president van Indonesië B.J. Habibie is woensdag gestorven in een legerhospitaal in Jakarta. Hij was 83 en werd anderhalve week geleden geopereerd aan zijn hart. Habibie werd in 1998 de derde president van Indonesië toen zijn voorganger Soeharto door massale protesten gedwongen was na 32 jaar de macht op te geven. Mede door zijn imago als vertrouweling van Soeharto was Habibie impopulair bij velen. Hij besloot dan ook niet deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in 1999. Habibie probeerde via democratische hervormingen te breken met het harde bewind van zijn voorganger. Hij liet politieke gevangenen vrij, schafte een verbod op het Chinees af en riep een referendum uit voor Oost-Timor, dat koos voor onafhankelijkheid. Habibie heeft donderdag een staatsbegrafenis gekregen. (NRC)