Huawei wil 5G-technologie verkopen aan westerse bedrijven

Door de 5G-technologie te delen met westerse bedrijven, probeert Huawei wantrouwen tegen het Chinese telecombedrijf weg te nemen.

Ren Zhengfei is bereid een deel van zijn bedrijf af te staan.
Ren Zhengfei is bereid een deel van zijn bedrijf af te staan. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

Het Chinese telecombedrijf Huawei is bereid om de kennis achter de 5G-technologie te delen met westerse bedrijven. Dat meldt The Economist op basis van een interview met Huawei-topman Ren Zhengfei. Westerse bedrijven die de technologie aanschaffen, krijgen het recht om de broncode aan te passen. Dit betekent dat zij de technologie kunnen ontdoen van eventuele ‘achterdeurtjes’ van de Chinese overheid of Huawei zelf.

Wat de prijs is van de technologie is nog niet bekend, maar deze kan oplopen tot tientallen miljarden dollars. Het zou gaan om een eenmalige aanschaf, die kopers onbeperkt toegang geeft tot 5G-patenten, -licenties, -codes en -blauwdrukken. Met de stap probeert Huawei het wantrouwen tegen het bedrijf dat in de Verenigde Staten en enkele andere landen heerst, weg te nemen. Het Chinese telecombedrijf loopt op kop als het gaat om 5G-internet, maar veel westerse landen zijn terughoudend met samenwerken vanwege de vrees dat de technologie ingezet kan worden voor spionage door de Chinese overheid.

Het is overigens nooit bewezen dat de Chinese overheid Huawei-apparatuur of -technieken wil gebruiken voor spionage. Wel bleek eerder dit jaar dat er in systemen van Huawei zogenoemde achterdeurtjes zitten, die ingezet zouden kunnen worden voor spionage. Huawei ontkent deze toegangen te hebben ingebouwd.

Lees ook: Techoorlog treft Huawei in het hart

Concurrentie nodig

Het is nog maar de vraag of het daadwerkelijk tot een verkoop komt. Mogelijk steekt de Chinese overheid er een stokje voor, om de wereldwijde macht van het Chinese Huawei te beschermen. Ook is het onduidelijk welke bedrijven überhaupt geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Volgens analisten die The Economist sprak, zijn grote partijen als Nokia en Ericsson bijvoorbeeld al niet geïnteresseerd.

Huawei creëert niet alleen goodwill door de 5G-technologie te delen, ook geeft het andere telecombedrijven de mogelijkheid een concurrent te worden op het gebied van 5G. Volgens Ren is dit nodig om Huawei te laten overleven, omdat het Westen een Chinees monopolie op de technologie zou willen voorkomen. „Een evenwichtige verdeling van belangen is bevorderlijk voor het voortbestaan van Huawei”, aldus de topman.

Ook hoopt het telecombedrijf op deze manier landen die Huawei-technologie hebben geweerd (onder meer Australië en de VS), toch indirect producten te kunnen verkopen. Bovendien kan Huawei het geld van de verkoop van de 5G-technologie gebruiken om nog meer te investeren in verdere ontwikkeling van 5G.

De zogenoemde vijfde generatie mobiel netwerk (5G) biedt ruimte voor snellere dataverbindingen voor telefoons en andere mobiele apparaten. Ook wordt het met de technologie gemakkelijker om op grote schaal apparaten of auto’s aan te sluiten op het nieuwe net. Het 5G-netwerk zal vermoedelijk in 2022 beschikbaar zijn in Nederland.

Lees ook: Hoe ongezond is 5G?

Amerikaans wantrouwen

De Verenigde Staten zijn zeer wantrouwig tegenover Huawei, omdat het land vreest dat China via het 5G-netwerk van het bedrijf verregaande controle kan krijgen over de wereldwijde digitale infrastructuur. In de VS is het voor telecomproviders al verboden om apparatuur van Huawei te gebruiken. In Australië, Nieuw-Zeeland en Japan geldt een soortgelijke regel.

Washington voert ook op Nederland diplomatieke druk uit om Huawei te weren uit de nieuwe generatie telecomnetwerken. Nederland werkt nog aan de zogenoemde China-visie, maar het lijkt er niet op dat er een volledige verbod op Huawei komt. KPN heeft al bekendgemaakt samen te werken met het Chinese bedrijf op het gebied van 5G. Huawei zal echter wel uit het meest kwetsbare centrale netwerk (de ‘kern’) geweerd worden, waarmee KPN enigszins toch enigszins lijkt toe te geven aan de angst voor spionage.