Foto Khalid Amakran

Interview

Eva Swinkels (17): ‘Als ik iets ga veranderen, wil ik het groots doen’

Knotwilgen

„Na de havo dacht ik: laat ik maar vwo proberen, dan heb ik meer tijd om na te denken over wat ik wil doen. Een kantoorbaan is misschien niet echt iets voor mij. Hard werken zonder doel – ja, je hypotheek afbetalen. Ik zag een keer een documentaire over een Britse vrouw die een stuk land gekocht had in het Amazonegebied. Ze was helemaal zelfvoorzienend. Dat lijkt me wel fijn. In Nederland is alles gemaakt door mensen, niets is nog natuurlijk. Ik vind het fijn om naar de bossen te gaan, te wandelen in de bergen. Nederlandse weilanden vind ik ook mooi. Knotwilgen, koeien. In de stad kijken we neer op het platteland, maar hoe weten we dat zij niet veel echter leven dan wij?”

Bewustzijn over het klimaat

„Mijn generatie is erg bezig met het milieu. Ik hoop dat we dat vasthouden, dat dat niet anders wordt als we ouder worden. Ik denk dat volwassenen ook wel het bewustzijn hebben over het klimaat, maar dat ze weten dat ze niet meer zulke grote veranderingen kunnen doorvoeren omdat ze ouder zijn.”

Een beetje sneaky

„Ik vraag me altijd af: wat weet ik nou over de wereld? Ik ben opgegroeid in welvaart. Het is best raar hoe Afro-Amerikanen in Amerika worden behandeld, maar wat kun je daaraan doen als gewoon mens? Daarom wil ik misschien in de politiek. Ik twijfel erover. Ik heb wel gehoord van mensen die dat doen dat ze niet zoveel kunnen veranderen als ze zouden willen. Bijvoorbeeld Obama heeft dat gezegd. Politiek is heel erg een spelletje. Je moet meedoen om te krijgen wat je wilt. Een beetje sneaky, een beetje corrupt. Eigenlijk zou ik rijk willen worden en dan stukken land opkopen, goede dingen doen met dat geld. Als ik iets ga veranderen, wil ik het groots doen. Je kunt vluchtelingen opvangen, maar kun je niet beter de oorlogen stoppen?”


Foto Khalid Amakran

Foto Khalid Amakran

Boeddhabeeldjes

„Soms ga ik met een vriendin mee naar de kerk. Daar kun je dingen op een rijtje zetten, het is rustgevend. Ik geloof wel dat er iets is, maar niet dat er een god is. Ik denk: God is de hoogste versie van jezelf. Af en toe hoor je een preek waarin haat wordt gezaaid. Een predikant had het over boeddhabeeldjes, dat dat allemaal afgoderij is. Het is ook wel gek dat je boeddhabeeldjes, Mariakaarsen en kruisjes nu gewoon mag kopen bij de Xenos. Het is allemaal gecommercialiseerd. Eerst was dat heilig voor ons. Zo sterk is ons wereldbeeld veranderd.”

Net als God

„Ik hou erg van muziek. Het is een beetje… net als God. Je weet niet precies wat het is maar het is er wel. Ik zit op pianoles, pas anderhalf jaar. Als ik met vrienden ben, ga ik ook vaak hard zingen. Of als ik op de fiets zit, door de gangen loop. Ik word er blij van.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.