Eis van twee jaar cel tegen oud-ziekenhuisdirecteur

Slotervaartziekenhuis Persoonlijk financieel gewin stond voorop, zei de officier van justitie over voormalig ziekenhuisdirecteur Aysel Erbudak.

Twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf eist het openbaar ministerie (OM) tegen ex-directeur Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Justitie acht verduistering van 1,2 miljoen euro bewezen. Erbudak, die van 2006 tot 2013 baas was van het Amsterdamse ziekenhuis, heeft ook valsheid in geschrift gepleegd, zo stelde de officier van justitie woensdag voor de rechtbank Amsterdam. Als Erbudak de schade van 1,2 miljoen euro niet terugbetaalt, dan moet zij een jaar extra celstraf krijgen.

„De verdachte is listig te werk gegaan en het gaat om een gigantisch bedrag. Ze ontkent tegen de klippen op”, zei de aanklager die wijst op steeds wisselende verklaringen van Erbudak. „Persoonlijk financieel gewin stond voorop, dat is onvergeeflijk”, aldus de officier. Erbudak maakte „grof misbruik” van het vertrouwen dat zij had als baas van een ziekenhuis. „De bescherming die de zorgsector verdient, vereist een zware straf.”

Mislukt vastgoedproject

In 2008 maakte het ziekenhuis in opdracht van Erbudak tweemaal 500.000 euro over naar een bedrijf in Turkije dat gespecialiseerd is in het bouwen van ziekenhuizen. De bouwer stond garant voor een vastgoedproject in Turkije waar Erbudak mee bezig was, stelt het OM.

Daarna volgde een ingewikkelde reeks betalingen. Op de facturen van de ziekenhuisbouwer stond dat het geld een voorschot voor de afdeling radiologie was. Maar er werden nooit spullen voor die afdeling geleverd en het hoofd daarvan had die betalingsopdrachten moeten accorderen, meent justitie.

Het geld werd gebruikt voor een vastgoedproject in Turkije, dat uiteindelijk mislukte, stelt het OM. Toen Erbudak, de beoogde koper van een stuk grond, niet op tijd betaalde, deed de verkoper van de grond in Turkije een beroep op een boeteclausule waardoor 1 miljoen euro moest worden betaald. Justitie is ervan overtuigd dat het om een privé-project ging en niet om een investering van het Slotervaartziekenhuis.

Volgens het openbaar ministerie was Erbudak de koper. „Waarom moest het zo ingewikkeld?” vroeg de officier retorisch. Om te verhullen dat er geld naar haar privéproject in Turkije ging, zei de officier.

Volgens Erbudaks advocaat Cees Korvinus is er „geen sprake van” dat het bij de omstreden transacties om een privé-project ging. Hij verwijt opsporingsdienst Fiod „eenzijdig onderzoek”, niet op basis van een aangifte, maar naar aanleiding van een publicatie in NRC.

Volgens de verdediging ging het wel degelijk om een project van het ziekenhuis, waarbij de hele raad van bestuur betrokken was. Maar twee betalingen van in totaal 1 miljoen euro zijn achteraf gezien verkeerd geboekt, volgens de verdediging. „Ze hadden niet voor rekening van het ziekenhuis moeten komen”, erkent de advocaat. Maar „er was geen opzet”. Erbudak heeft zich geen geld toegeëigend, en die intentie was er evenmin, stelt hij. Hij bepleitte volledige vrijspraak van Erbudak. Uitspraak 7 oktober.