Duitse minister op de foto met kopstuk Hongkongse protesten: China ontstemd

Een ontmoeting tussen de Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) en de bekende Hongkongse activist Joshua Wong heeft tot een diplomatiek relletje geleid. China heeft de Duitse ambassadeur in Beijing ontboden en de Chinese ambassadeur in Berlijn waarschuwde woensdag dat het fotomoment negatieve consequenties zal hebben voor de onderlinge relatie.

Maas poseerde maandagavond met de 22-jarige Wong tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Bild, de krant die vorige week een open brief van hem en mede-activisten publiceerde, waarin de Duitse bondskanselier Merkel om hulp werd gevraagd. Wong plaatste de foto van hem en Maas op Twitter en schreef erbij dat hij en de hoogste diplomaat van de Duitsland „de protesten en ons doel” hadden besproken.

De foto is slecht gevallen bij de Chinese regering. Door Wong de hand te schudden, minachtten Maas en de Duitse regering volgens ambassadeur Ken Wu de soevereiniteit van China. Het moment waarop de rel zich ontvouwt, is saillant: Merkel is net terug van een meerdaags staatsbezoek aan China. Daar drong ze er volgens haar woordvoerder bij premier Li op aan dat de rechten en vrijheden van de burgers van Hongkong gegarandeerd zouden blijven. Over de inhoud van haar gesprek met president Xi is niets gemeld.

Wong, een kopstuk van de protestbeweging in Hongkong, stapte zondag op het vliegtuig naar Duitsland, waar Bild en Maas hem in de Rijksdag ontvingen. Hij zei er dat de protesten pas stoppen als er vrije verkiezingen gehouden worden. Ook vergeleek hij de betogingen met het democratisch protest in de DDR, vlak voor de Val van de Muur. (NRC)