Brexit

Schotse rechters beoordelen lange schorsing Lagerhuis als onwettig

Het besluit van de Britse premier Johnson om kort voor de Brexit-deadline van eind oktober het Lagerhuis vijf weken te schorsen, is onwettig. Dat heeft het Schotse hooggerechtshof woensdag bepaald. De drie raadsheren oordeelden dat de ongebruikelijk lange schorsing het „oneigenlijke doel” had „om het Parlement te bezweren” en dat de koningin is misleid toen Johnson hiertoe verzocht. De regering zei teleurgesteld te zijn over de uitspraak en in beroep te gaan. Over de directe gevolgen van het vonnis voor het parlement – dat sinds dinsdag thuis zit – ontstond gelijk politieke discussie. Een deel van de oppositie zei dat het Lagerhuis direct weer bijeen kon komen. De regering zei dat het parlement sowieso geschorst blijft tot het Hooggerechtshof in Londen heeft geoordeeld. Dat buigt zich er vanaf dinsdag over. (NRC)