Amsterdamse wethouder Kock (D66) stapt op vanwege plannen afvalbedrijf

De Amsterdamse wethouder en locoburgemeester is het niet eens met het college over de te kiezen oplossing voor de problemen bij afvalverwerker AEB. Kock wilde het bedrijf privatiseren, het college ziet de toekomst anders.

Wethouder Udo Kock van D66 tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad in 2018.
Wethouder Udo Kock van D66 tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad in 2018. Foto Jerry Lampen/ANP

De Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Udo Kock stapt per direct op vanwege de toekomstplannen voor het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat meldt Kock woensdag in een brief aan burgemeester Femke Halsema.

Volgens Kock kunnen de financiële problemen bij AEB, dat in handen is van de gemeente, het beste worden opgelost door het bedrijf te privatiseren. Het college van burgemeesters en wethouders wil echter dat het in handen blijft van publieke partijen. Kock (portefeuilles Financiën, Economische Zaken, Haven, Marineterrein, Schiphol en Zuidas, D66) legt zijn functie per direct neer en schrijft:

„Privatisering is niet de enige denkbare oplossing, maar andere oplossingen zijn kostbaarder voor de gemeente en de Amsterdammers, risicovoller en bieden minder kans op een succesvolle doorstart van het bedrijf.”

„Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners.”

Ovens stilgelegd vanwege veiligheid

Na een aantal branden werd AEB vorig jaar onder verscherpt toezicht gesteld. Begin juli werden vier van de zes verbrandingsovens van de afvalverwerkingsfabriek plotseling stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. Het bedrijf kampte ondertussen met ernstige financiële problemen.

Amsterdam maakte recentelijk samen met de Bank Nederlandse Gemeenten, ING, ABN Amro en Deutsche Bank 16 miljoen euro vrij om het bedrijf uit de financiële problemen te helpen. Maar dit was niet genoeg: er zou zo’n 100 miljoen euro nodig zijn om AEB overeind te houden.

Lees ook: Wie wil noodlijdend AEB kopen?

AEB is nu nog volledig in handen van de gemeente Amsterdam. Eind augustus maakte burgemeester Halsema bekend dat Amsterdam de afvalverbrander wilde verkopen. Daarop stapte de financieel directeur van AEB op.

Het afvalbedrijf is verantwoordelijk voor de verwerking van afval, maar levert ook warmte aan de stad. Afval uit heel Nederland en uit het buitenland komt bij AEB terecht.