Wetgeving

Uber-chauffeur in Californië is voortaan werknemer

Californië wil dat bedrijven achter taxi-apps als Uber en Lyft hun chauffeurs voortaan als werknemers behandelen. De senaat van de Amerikaanse staat heeft daarvoor een wet aangenomen. De vraag of bedrijven achter apps die bemiddelen in diensten de uitvoerders als personeel moeten behandelen, is wereldwijd een heet hangijzer. De nieuwe wet in Californië schrijft voor dat mensen alleen nog als zelfstandig aannemer van een opdracht kunnen worden behandeld als hun werk buiten de gebruikelijke activiteiten van bedrijven valt. Een internetbedrijf als Uber laat juist veel taxichauffeurs als freelancer ritjes uitvoeren. Vergelijkbaar zijn digitale platforms die maaltijdbezorging of klussendiensten aanbieden. Worden de mensen die deze opdrachten aannemen als werknemer gezien, dan hebben ze in Californië onder andere recht op minimumloon en betaalde overuren. In de staat werken zeker een miljoen mensen als zelfstandige via digitale platforms. Veel ontwikkelaars van apps voor de gig economy hebben er hun basis. (ANP/Bloomberg)