VS en Nigeria pakken bijna driehonderd internetoplichters op

Door de samenwerking tussen de landen konden 281 oplichters worden aangehouden. De fraudeurs zouden middels phishing hun slachtoffers geld afhandig hebben gemaakt.

Nigeria is een van de Afrikaanse landen met de meeste cybercriminelen.
Nigeria is een van de Afrikaanse landen met de meeste cybercriminelen. Credit Kacper Pempel/Reuters

De Verenigde Staten en Nigeria hebben in de afgelopen vier maanden samen bijna driehonderd internetoplichters uit verschillende landen opgepakt. Dat meldt persbureau AFP. Het zou gaan om internationaal opererende fraudeurs die middels phishing hun slachtoffers miljoenen afhandig maakten.

Slachtoffers van de oplichting zouden onder meer onderwijsinstellingen, energiebedrijven en gezondheidscentra van over de hele wereld zijn. Ook honderden individuen zouden voor miljoenen euro’s zijn bestolen.

In totaal zijn bij de operatie 281 mensen gearresteerd, van wie 167 in Nigeria, 74 in de VS, 18 in Turkije, 15 in Ghana en nog enkelen in Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Japan, Kenia en Maleisië. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt bij de operatie, die in mei dit jaar begon, ook zo’n 3,7 miljoen dollar (omgerekend zo’n 3,35 miljoen euro) cashgeld in beslag te hebben genomen.

Lees meer over phishing: Betaalapp op telefoon is veiliger dan internetbankieren

Cybercriminaliteit

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn veel van de oplichtingspraktijken ontstaan in Nigeria, en zijn deze vanuit daar over de rest van de wereld verspreid. Nigeria staat bekend als een van de Afrikaanse landen met de meeste cybercriminaliteit.

Via phishing proberen oplichters mensen naar een neppe - betrouwbaar ogende - betaalwebsite te lokken, vaak door een linkje of e-mail. Zo proberen de fraudeurs wachtwoorden en inloggegevens van de internetgebruiker te ontfutselen, die ze vervolgens voor een betaling of bankaccount kunnen gebruiken. In 2018 zou op deze manier wereldwijd zo’n 1,3 miljard euro zijn gestolen.

Correctie (11 september 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat 3,7 miljoen dollar omgerekend ruim 4 miljoen euro is. Dat klopt niet; het omgerekende bedrag moet 3,35 miljoen euro zijn. Hierboven is dat aangepast.