Vervuilende rederij MSC betaalt de rekening niet

Containerschip Rederij MSC zou het opruimen betalen van containers die op de Noordzee overboord sloegen. Maar er staat nog steeds een fors bedrag open. „Ons uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt en dat hebben we nog lang niet in zicht”, aldus Erica Slump van Rijkswaterstaat.

De MSC Zoe verloor honderden containers in de Noordzee.
De MSC Zoe verloor honderden containers in de Noordzee. Foto NLCG-PHCGN/EPA

Nadat het schip MSC Zoe begin januari 342 containers had verloren boven de Waddeneilanden, zei Mediterranean Shipping Company (MSC) de bergingskosten te willen betalen. Maar van de 3,35 miljoen euro die Rijkswaterstaat claimt voor het ruimen van de containerinhoud, is tot nu toe slechts 600.000 euro betaald.

Maandag heeft de rederij beloofd nog eens een ton te betalen aan de Waddengemeenten, zegt Rijkswaterstaat na vragen van NRC. Terwijl het bergingswerk doorgaat, wacht Rijkswaterstaat op nog veel meer geld. De gesprekken met MSC verlopen moeizaam, zegt hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Erica Slump. De rederij was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Hoe gaat het met de opruimwerkzaamheden?

„Zo’n 80 tot 85 procent van de inhoud van containers is geruimd, we hebben 298 van de 342 containers geborgen. Van meet af aan was duidelijk dat het nooit zou lukken alles te bergen. Een deel van de inhoud zakt onder het zand of drijft weg.

„Van de twee containers met kwalijke stoffen, peroxide en lithiumbatterijen, is er één gevonden boven Duitsland. De andere is nog niet terecht, maar door contact met zeewater is het gevaar voor de volksgezondheid nihil – al horen deze stoffen niet in zee.

„Voor de berging van de containerinhoud hebben we in mei 3,35 miljoen euro geclaimd bij MSC. Dat zijn de kosten die we hebben gemaakt tot en met april.”

Maar de uitbetaling ervan verloopt moeizaam?

„Toezeggen en betalen zijn twee verschillende dingen. De declaraties van Waddengemeenten zijn een zeer beperkt deel van de kosten. Het grootste deel van de kosten wordt door de rijksoverheid gemaakt en daar hebben we vrijwel niks van teruggezien. Daarnaast worden nog elke dag kosten gemaakt. Ons uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt, en dat hebben we nog lang niet in zicht.”

Hoe komt dat?

„Dat begrijpen we zelf ook niet, want het is zo klaar als een klontje dat MSC veroorzaker van de schade is. Na de ramp zeiden ze in een verklaring verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast is op basis van internationaal zeerecht vastgesteld dat de veroorzaker van de schade moet betalen. En het is niet zomaar schade, het is schade aan een Natura 2000-gebied dat werelderfgoed is.

„MSC doet niet niks, ze hebben de kosten van de berging van containers gedragen. Maar het verbaast ons zeer dat ze veel tijd nemen om de relatief geringe declaraties uit te betalen. Het gesteggel met MSC gaat vooral over de indirecte kosten, zoals de ambtelijke capaciteit die nodig was voor de opruimacties.”

Welke maatregelen nemen jullie als MSC niet met het geld over de brug komt?

„We willen er samen uitkomen en houden vast aan ons principe dat de vervuiler betaalt. Als dat niet wil lukken, moeten we naar de rechter stappen. De veroorzaker moet betalen, niet de Nederlandse belastingbetaler.”

Lees ook: Terschelling houdt nog lang last van deze rotzooi