Rel tussen China en Duitsland om foto minister en protestleider Hongkong

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liet zich fotograferen met de prominente Hongkongse activist. ‘Respectloos’, vindt China.

Wong en Maas maandagavond in Berlijn.
Wong en Maas maandagavond in Berlijn. Foto Reuters

Een ontmoeting tussen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas en activist Joshua Wong uit Hongkong heeft kwaad bloed gezet bij de Chinese regering. China heeft de Duitse ambassadeur ontboden. De Chinese ambassadeur in Berlijn heeft volgens persbureau Reuters woensdag gewaarschuwd dat het fotomoment dat de twee hadden, negatieve consequenties heeft voor de relatie met Beijing.

Maas poseerde maandagavond met de 22-jarige Wong tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Bild, de krant die vorige week een open brief van hem en mede-activisten publiceerde, waarin de Duitse bondskanselier Angela Merkel om bijstand werd gevraagd. Wong plaatste de foto van hem en Maas op Twitter en schreef erbij dat hij en de hoogste diplomaat van de Duitsland „de protesten en ons doel” hadden besproken.

Twitter avatar joshuawongcf Joshua Wong 黃之鋒 In Berlin I spoke to Foreign Minister @HeikoMaas on protests situation and our cause to free election and democracy in HK. Anticipating further discussion with members of German Bundestag in coming days. https://t.co/y8VCUZrE6s

De foto is slecht gevallen bij de Chinese regering. Ambassadeur Ken Wu: „Het spijt me dit te zeggen, maar dit beschadigt de bilaterale relatie tussen China en Duitsland. China zal hier noodgedwongen op moeten reageren.” Door Wong de hand te schudden, minachten Maas en de Duitse regering volgens Wu de soevereiniteit van China.

Angela Merkel

Het moment waarop de rel zich ontvouwt is saillant, aangezien Merkel juist net terug is van een meerdaags staatsbezoek aan China. Daar drong ze er volgens haar woordvoerder bij premier Li Keqiang op aan dat de rechten en vrijheden van de burgers van Hongkong gegarandeerd zouden blijven. Over de inhoud van haar ontmoeting met president Xi Jinping is niets bekendgemaakt.

Wong, een van de meest prominente figuren van de protestbeweging die al ruim drie maanden door Hongkong trekt, stapte zondag op het vliegtuig naar Duitsland, waar Bild en Maas hem in de Rijksdag ontvingen. Tijdens een toespraak op de bijeenkomst zei hij dat de protesten in Hongkong pas zullen stoppen als er vrije verkiezingen gehouden kunnen worden. Nu geldt de stad nog als speciale administratieve regio binnen de Chinese Volksrepubliek, en wordt de regering aangewezen door Beijing.

Koude oorlog

Wong vergeleek de huidige situatie in Hongkong met de pro-democratieprotesten in Oost-Duitsland, vlak voor de val van de Berlijnse Muur. „Als dit de koude oorlog was, was Hongkong nu Berlijn.” Maandag zei Wong dat hij in de voorbije honderd dagen acht keer is gearresteerd en meerdere nachten in een cel doorbracht. Wong spreekt woensdagavond nog voor studenten van de Humboldt Universiteit, en vliegt daarna door naar de Verenigde Staten voor een reeks vergelijkbare ontmoetingen.