Ophef na zelfverbranding vrouwelijke voetbalfan Iran

Een vrouwelijke Iraanse voetbalsupporter is maandag overleden aan haar verwondingen nadat ze zich vorige week in brand had gestoken voor een rechtbank. Dat meldden Iraanse media dinsdag. De 29-jarige, slechts aangeduid als Sahar, riskeerde celstraf omdat ze illegaal een voetbalstadion probeerde te betreden.

De vrouw werd in maart door de politie betrapt toen ze probeerde een wedstrijd van haar favoriete club FC Esteghlal te bezoeken. Dat deed ze vermomd als man, met een blauwe pruik – de clubkleur van Esteghlal – en een lange jas. Sinds de Iraanse revolutie van 1979 zijn voetbalstadions verboden terrein voor vrouwen.

De vrouw bracht drie nachten door in de gevangenis en mocht haar rechtszaak in vrijheid afwachten. Deze zou vorige week maandag dienen, maar ze kreeg ter plekke te horen dat haar zaak was uitgesteld omdat de rechter was verhinderd. Iemand vertelde haar daar dat ze zes maanden tot twee jaar celstraf kon krijgen. Daarop stak ze zich voor de rechtbank in brand.

Haar dood zorgt voor ophef in Iran. Prominente Iraanse voetballers uiten hun zorgen op sociale media en vragen om actie. De wereldvoetbalbond FIFA vroeg de Iraanse bond eerder al om vrouwen toe te laten bij WK-kwalificatiewedstrijden dit najaar. Dit jaar werden vrouwen toch weer geweigerd bij een oefenduel. (AP, BBC)