Reportage

Nominaties

Niemand in de Stad is grootste kanshebber filmprijs Gouden Kalf

Michiel van Erps Niemand in de Stad heeft de meeste nominaties voor een Gouden Kalf in de wacht gesleept: zeven. Het ‘coming of age’-drama over corpsballen bleef Baantjer: Het Begin (vijf nominaties) voor, een misdaadfilm waarin Waldemar Torenstra als de nieuwe rechercheur De Cock anno 1980 de strijd aanbindt met krakers, cokesmokkel en corruptie. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in Utrecht, waar later deze maand het Gouden Kalverengala het Nederlandse Film Festival afsluit. Nominaties voor en winnaars van de hoogste Nederlandse filmprijzen worden sinds 2015 naar voorbeeld van de Oscars gekozen door The Dutch Academy, een club van ruim 600 filmmakers. Kritiek dat zij onmogelijk het gehele aanbod kunnen overzien, is dit jaar ondervangen met een shortlist van vijftien films. (NRC)