Einde omstreden regeling: multinationals betalen vanaf 2021 winstbelasting

Multinationals als Shell en Unilever mogen vanaf 2021 niet langer verliezen van buitenlandse dochterondernemingen aftrekken van de te belasten winst in Nederland.

Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.
Het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het kabinet maakt een einde aan een omstreden belastingregeling, waardoor multinationals als Shell, Unilever en AkzoNobel vanaf 2021 effectief verplicht worden om winstbelasting te betalen. Bronnen in Den Haag bevestigen woensdag berichtgeving van de NOS en het ANP. De coalitiepartijen nemen een initiatiefwet van GroenLinks over, die wordt gesteund door SP en PvdA.

De geschatte opbrengst, jaarlijks enkele honderden miljoenen euro’s, zou worden besteed aan lastenverlichting. Of dit al op Prinsjesdag is geregeld, is volgens Haagse bronnen van het ANP nog niet zeker.

Momenteel mogen multinationals die hun hoofdkantoor in Nederland hebben, liquidatieverliezen in buitenlandse dochterondernemingen aftrekken van de winst die ze in Nederland maken. De regeling zorgde vorig jaar voor veel politieke ophef toen dagblad Trouw onthulde dat Shell Nederland (1,3 miljard euro winst in 2017) op die manier geen winstbelasting betaalde.

De Shell-top gaf dit een jaar later in een interview met Elsevier toe. Na veel politieke verontwaardiging moest de olie- en gasreus zich hier eind mei in de Tweede Kamer voor verantwoorden. Shell koos voor openbaring en gaf als eerste de belastingen vrij die het per land waar het actief is betaalt.

Het idee van de regelingen was om de belastingdruk op multinationals - die als onevenredig hoog werd ervaren ten opzichte van puur binnenlandse ondernemingen - te verlagen, en zo uiteindelijk te voorkomen dat zij hun hoofdkantoor buiten Nederland zouden vestigen. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels toont zich tegenover het ANP opgelucht:

“Het is volstrekt oneerlijk dat de bakker op de hoek wel belasting betaalt over zijn winst en onze grootste multinationals niet. Aan deze vorm van belastingontwijking komt gelukkig een einde.”