Podcast

Kan ketamine helpen tegen depressie?

Bekend als partydrug en sinds de jaren ‘60 in gebruik als verdovingsmiddel: ketamine. Maar er zijn ook aanwijzingen dat bij een zware, onbehandelbare depressie ketamine positieve effecten heeft. In sommige studies wordt zelfs gesproken over patiënten die binnen twee uur opknapten. Biedt ketamine hoop in de strijd tegen depressie?

Depressie komt veel voor, en bij dertig procent van de gevallen is de aandoening niet te behandelen met reguliere medicatie en therapie. In een aantal gevallen lijkt het erop dat voor deze groep ketamine positieve resultaten heeft, maar gedegen onderzoek ontbreekt nog. Hoe ontwikkelt een veelbelovend middel zich tot medicijn?

Luister ook de aflevering van Onbehaarde Apen over depressie: Hoe kunnen we depressie genezen?.