Israël

Premier Netanyahu belooft kiezers annexatie Jordaanvallei

Als de partij van Benjamin Netanyahu volgende week de verkiezingen in Israël wint, zal de nieuwe regering de Jordaanvallei annexeren. Die belofte deed Netanyahu dinsdag tijdens een toespraak in de stad Ramat Gan. De vallei beslaat zo’n dertig procent van de Westelijke Jordaanoever, gebied dat voor het grootste deel onder gezag valt van de Palestijnse Autoriteit. „Mijn intentie is om met een nieuwe regering de soevereiniteit van Israël verder uit te breiden”, zei de premier. Hij liet in het midden wat de annexatie precies zal inhouden. De Jordaanvallei is een landtong die van de Dode Zee in het zuiden naar het noorden van Israël loopt, langs de grens met buurland Jordanië. Israël en de Palestijnen zien het elk als hun grondgebied, maar in het geval van Israël wordt dat niet internationaal erkend. (NRC)