Helft minder dumpingen drugsafval in eerste helft 2019

In de eerste helft van dit jaar werden 74 dumpingen van drugsafval aangetroffen, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 151.

In april dit jaar vond een voorbijganger 150 vaten vol drugsafval in Best.
In april dit jaar vond een voorbijganger 150 vaten vol drugsafval in Best. Foto GinoPress/ANP

Het aantal dumpingen van drugsafval is in de eerste helft van 2019 de helft lager uitgevallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een landelijk overzicht dat de politie woensdag heeft gepubliceerd.

Uit de telling blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 74 dumpingen van drugsafval zijn aangetroffen, een jaar geleden waren dat er nog 151. De politie noemt de daling „opvallend”, omdat het aantal ontmantelde drugsproductielocaties nagenoeg gelijk is gebleven.

Lees ook: Negen dagen, tien vondsten van drugsafval

Verklaringen

Volgens de politie kan de daling verklaard worden door het feit dat drugsproducenten steeds meer afval opslaan op de productielocatie. Het afval wordt meer dan voorheen in de drugslabs zelf opgeslagen, in containers, vaten en mestputten. Een andere oorzaak is dat het afval vaker wordt geloosd in riolen, putten en oppervlaktewater, waardoor het zich verspreid en niet meer gevonden wordt.

Drugsafval kan onder meer het grondwater aantasten en het opruimen ervan is duur. Zo moest na de vondst van drugsafval in rioolwater in Baarle-Nassau vorig jaar een zuiveringsinstallatie twee keer worden stilgelegd vanwege grote drugslozingen. De herstelwerkzaamheden kostten 80.000 tot 100.000 euro per keer.

Vorig jaar werd in totaal 292 keer gedumpt drugsafval aangetroffen, het hoogste aantal in vier jaar. De politie noemde dat toen een logisch gevolg van de toename in de productie van synthetische drugs.