Recensie

Recensie Muziek

Ezra Furman houdt het kort, boos en krachtig

Ezra Furman opent zijn nieuwe album met punksong ‘Calm Down’. De regel „I should not be alone” herhaalt hij in allerlei gradaties van wanhoop, terwijl zijn handlangers een Sympathy For The Devil-achtig ‘Huh huh’ laten horen. De 33-jarige Furman uit New York musiceert in meerdere stijlen, zoals bleek uit de grandeur van zijn vorige album. Op Twelve Nudes is de aanpak onopgesmukt. Lieftallig klinkt Ezra Furman (die zich als ‘she’ laat omschrijven) in ‘I Wanna Be Your Girlfriend’. Maar de boosheid is nooit ver, blijkt in ‘Thermometer’ en ‘My Teeth Hurt’. Zijn razernij bereikt een hoogtepunt in ‘Trauma’, met een kalm tempo, maar een zware lading. Zo klinkt Twelve Nudes vooral ruig en direct. Antwoord op de vraag waarom geeft hij in slotstuk ‘What Can You Do But Rock ‘n’ Roll’. De stijl van dit achtste album – kort, boos, krachtig – past hem goed.

Live: 21/11 Paradiso Noord, Amsterdam.