Diederik Samsom wordt kabinetschef Frans Timmermans

De voormalig PvdA-leider keert terug in de politiek en gaat in Brussel voor de vice-voorzitter van de Europese Commissie werken.

Samsom in juni bij de presentatie van het Klimaatakkoord. Hij overzag samen met VVD-coryfee Ed Nijpels de samenstelling daarvan.
Samsom in juni bij de presentatie van het Klimaatakkoord. Hij overzag samen met VVD-coryfee Ed Nijpels de samenstelling daarvan. Foto Robin Utrecht/ANP

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom gaat aan de slag in Brussel. Hij wordt stafchef van zijn partijgenoot Frans Timmermans, die dinsdag is benoemd tot eurocommissaris Klimaatzaken. In Brussel krijgt Samsom de leiding over het ambtenarenbestand van Timmermans. Dat bevestigt een woordvoerder van Timmermans woensdag tegenover NRC.

Frans Timmermans profileert zich in Brussel als verdediger van de rechtsstaat. In de nieuwe Commissie behoudt hij een spilrol.

Samsom verloor eind 2016 de verkiezing om het lijsttrekkerschap van de PvdA van Lodewijk Asscher en is sindsdien niet meer politiek actief geweest. Wel deed Samsom advieswerk voor een afvalbedrijf in Alkmaar en gaf hij lezingen. Premier Rutte maakte hem vorig jaar een van de twee voorzitters van de zogeheten Klimaattafels, een reeks bijeenkomsten waaruit dit jaar het Klimaatakkoord volgde.

Voor hij in 2003 namens de PvdA in de Tweede Kamer kwam, werkte Samsom enige tijd bij Greenpeace. Bij de milieu-organisatie was hij woordvoerder en later voorzitter. Frans Timmermans was minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet Rutte - dat de PvdA vormde samen met de VVD. Samsom was toen partijleider en fractievoorzitter.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Dat @diederiksamsom kabinetschef van @TimmermansEU wordt, verbaast in Brussel niemand. Steeds vaker, richting slot van Timmermans’ Europese verkiezingscampagne, dook Samsom op naast zijn nieuwe baas. In de Brusselse kroeg The Grapevine hieven ze 26 mei het glas op de afloop