Recensie

Recensie Muziek

Dapper en uitzonderlijk project Merel Vercammen

Een dapper project is het, het tweede album van violiste Merel Vercammen. Met acht musici waagt Vercammen zich aan dat wat maar weinig klassieke musici wagen: vrije improvisatie. Gebundeld onder de titel The Zoo passeert een bonte parade van 25 stukken waarin je associatief wordt meegesleept door de muzikale zeggingskracht van de samenwerkingen. Vercammen neemt risico. Interactie en spanning staan voorop, dus als ze in dialoog met pianist Rembrandt Frerichs wordt meegesleurd naar de tinkelige onderwaterwereld van de zeeduivel, hoor je vegerig aftastwerk, rasperig en rafelig, vol dromerige betovering. De Armeense bergadder wordt door Tobias Borsboom nog mild geïntroduceerd, maar bij Vercammen steekt hij direct zijn giftong uit, in een exotische melodie vol dreiging. Niet alle 25 stukjes zijn van kop tot staart betoverend, dat is onmogelijk als musici live op elkaar reageren. Maar wat Vercammen hier presteert is zowel als project als in de uitwerking hoogst uitzonderlijk.