Bijbaan

‘Personeelsverloop horeca kost jaarlijks 1,4 miljard’

Het hoge verloop van personeel kost hotels, cafés en restaurants jaarlijks circa 1,4 miljard euro. De branche verliest door onder meer werving en training van nieuw personeel bijna 6 procent van de totale jaaromzet, becijferde ABN Amro in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Ongeveer vier op de tien horecamedewerkers stoppen volgens onderzoekers van de bank jaarlijks met hun baan. Het verloop in de horeca is daarmee hoger dan in veel andere sectoren. Het vervangen van dat personeel kost horecabedrijven gemiddeld duizenden euro’s: een nieuwe fulltime kok werven, opleiden en inwerken kost bijvoorbeeld zo’n 30.000 euro. Ook gaat productiviteit verloren.

Het verloop in de horeca wordt met name veroorzaakt door jonge werknemers die veelal als bijbaan in de horeca werken, maar niet kiezen voor een carrière in de sector. Maar ook horecamedewerkers die een vakopleiding gevolgd hebben stromen uit, een ontwikkeling die ABN Amro „ronduit zorgelijk” noemt. Na zes maanden werkte nog maar 47 procent van hen in de branche, terwijl zij vaak spilfuncties vervullen. (NRC)