In beeld

Kashmir zit nog altijd op slot

Toen de Indiase premier Modi begin augustus aankondigde dat deelstaat Kashmir zijn autonomie verloor, stelde zijn regering zeer strikte veiligheidsmaatregelen in om massaprotesten en geweldsuitbarstingen te voorkomen. De meeste daarvan zijn nog altijd van kracht en het is onbekend wanneer de inwoners hun vrijheden terugkrijgen. Steeds vaker verschijnen er in de media berichten over buitensporig geweld van de veiligheidsdiensten. Die zijn moeilijk te verifiëren omdat ook de pers aan banden is gelegd.
Het is al ruim een maand geleden dat de Indiase regering opeens de autonomie van de betwiste deelstaat Kashmir introk. Nog altijd zijn zeer strenge veiligheidsmaatregelen van kracht en ligt het openbare leven grotendeels stil. Winkeliers die wel weer open mogen gaan, durven dat niet en veel scholen blijven leeg.
Foto Farooq Khan/EPA
Kashmir is de enige Indiase deelstaat waar moslims de meerderheid van de bevolking uitmaken. Voor shi'itische moslims was het dinsdag Ashura, de dag waarop zij de slag om Kerbala in het jaar 680 herdenken met een processie. Die was dit jaar verboden in Srinagar, de hoofdstad van Kashmir.
Foto Tauseef Mustafa/AFP
Wegafzettingen, een overmacht aan politieagenten en militairen en afgesloten internet- en telefoonverbindingen maken deel uit van de veiligheidsmaatregelen.
Foto Mukhtar Khan/AP
Deze man werd opgepakt omdat hij deelnam aan een verboden processie op de achtste dag van de heilige maand Muharram, afgelopen zondag. Ashura, dinsdag, is de tiende dag van de maand Muharram.
Foto Farooq Khan/EPA
Politieschilden moeten voorkomen dat deze auto wordt getroffen door stenen van demonstranten. Al sinds het instellen van de veiligheidsmaatregelen breken er steeds protesten uit. Kashmiri's protesteren niet alleen tegen de intrekking van de autonomie, maar ook tegen de restricties en het optreden van politie en leger.
Foto Mukhtar Khan/AP
Een politieagent slaat in op deelnemers aan een shi'itische processie. Het ritueel werd verboden omdat de overheid vreest dat samenkomsten uitlopen op protesten tegen India.
Foto Mukhtar Khan/AP
Deze journalist raakte zaterdag naar eigen zeggen gewond, evenals drie collega's, toen zij verslag deden van een treffen tussen deelnemers aan een processie en de veiligheidsdiensten.
Foto Mukhtar Khan/AP
Kashmiri's rennen weg voor de politie, die traangas inzet om een einde te maken aan gevechten met demonstranten. Een onbekend aantal inwoners werd al snel na de aankondiging door premier Modi opgepakt. Sommigen die weer vrij zijn, spreken van ernstige mishandelingen tijdens hun gevangenschap.
Foto Danish Ismail/Reuters
Deze fruitteler uit een dorp buiten Srinagar raakte gewond toen onbekende mannen vrijdag het vuur op hem openden. Ook een gezin van vier raakte gewond.
Foto Farooq Khan/EPA
In Kashmir zijn al tientallen jaren militante bewegingen actief tegen de Indiase overheid. Ook vóór de statuswijziging was de deelstaat zwaar gemilitariseerd en leefden inwoners vaak in angst voor geweld.
Foto Tauseef Mustafa/AFP
Familieleden rouwen om de zeventienjarige jongen die vorige week bezweek aan verwondingen die zouden zijn veroorzaakt door kogels van paramilitairen. Hij is, volgens Kashmiri's, het vierde dodelijke slachtoffer van de veiligheidsdiensten.
Foto Parvaiz Bukhari/AFP