Jakob Fuglsang beloont zichzelf in bergrit in de Ronde van Spanje

Wielrennen In de Ronde van Spanje was de Deen Jakob Fuglsang de sterkste vluchter van de dag, de Sloveen Primoz Roglic behield de rode trui.

De Alto de la Cubilla, de bijna 18 kilometer lange beklimming van de buitencategorie aan het slot van de zestiende etappe, was niet de laatste berg van deze Vuelta. Vandaar waarschijnlijk dat de klassementsrenners zich maandag koest hielden tijdens de rit over ruim 140 kilometer, waarin ook twee beklimmingen van de eerste categorie.

Jakob Fuglsang vormt geen enkele bedreiging voor de rode trui van klassementsleider Primoz Roglic en de Deen koos dan ook voor de aanval. Met een grote groep medevluchters kreeg Fuglsang een ruime marge, die niet meer in gevaar kwam op de eindeloze flanken van de Alto de la Cubilla. Na een demarrage kwam de Astana-renner met een voorsprong van iets meer dan twintig seconden op de Brit Tao Geoghegan Hart als eerste boven. De Spanjaard Luis León Sánchez, ploeggenoot van Fuglsang, werd derde op veertig seconden.

Roglic kwam ook in deze bergrit niet in de problemen. De Sloveense kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma pareerde alle aanvallen van zijn concurrenten en kwam op zes minuten van Fuglsang binnen. Roglic hulde zich nog steviger in de rode leiderstrui en begint aan de rustdag met een voorsprong van 2.48 minuten op Alejandro Valverde. De 39-jarige Spaanse wereldkampioen moest een gaatje laten en kwam 23 tellen na Roglic over de finish. Wilco Kelderman verloor meer dan een minuut op Roglic, maar handhaafde zich, als beste Nederlander, op de achtste plaats in het algemeen klassement.

In de Ronde van Groot-Brittannië was er opnieuw succes voor Jumbo-Visma. Dylan Groenewegen, die zaterdag de openingsrit won, schreef ook de derde etappe op zijn naam. De Nederlandse sprinter maakte in de straten van Newcastle het voorbereidende werk van zijn teamgenoten vakkundig af. Groenewegen versloeg in de eindsprint landgenoot Mathieu van der Poel.