Brieven

Dit keer had OMA de architectenprijsvraag moeten winnenBrieven

Nadat de Rijksbouwmeester ons wereldberoemde architectenbureau OMA selecteerde voor een opknapbeurt van het versleten Tweede Kamercomplex, was een aantal Kamerleden totaal geschokt bij de eerste schetsen. Vorige week werden hiervan afbeeldingen op televisie getoond. Stuk voor stuk gaat het om voor de hand liggende correcties, en wel zodanig dat oud- en nieuwbouw op logische wijze op elkaar zouden aansluiten, met als toegift een op te knappen historische zaal. Kortom, keurig werk.

Het is voor de derde keer dat OMA in deze stedelijke omgeving uit de boot valt: bij de prijsvraag voor de nieuwbouw van het Tweede Kamercomplex (1978), bij de prijsvraag voor een nieuw Haags stadhuis (1986) en nu dit. Het was de hoogste tijd dat het eindelijk wel zou lukken. Het is niet te geloven hoe een handjevol superconstervatieve leden van de Tweede Kamer hier een stokje voor staken en dat anderen zich niet roerden (Weggestuurde Binnenhof-architect: ‘Ik moest vechten tegen schimmen’, 7/9). Pi de Bruyn ontwierp dertig jaar geleden de nieuwbouw en mag nu ook het oude spul opknappen. De Rijksbouwmeester had dit niet mogen accepteren en ontslag moeten nemen. Waar blijven de Bond van Architecten BNA en de overige architecten?


ex-architect, oud voorzitter BNA