Chemie

OVV: Toezicht op industrie Chemelot moet beter

Het toezicht op het industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen is onvoldoende. Aanbevelingen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar heeft gedaan, worden nauwelijks opgevolgd, schrijft de OVV maandag in een rapport. Er vinden regelmatig ongelukken plaats op het complex.

De raad had het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie de opdracht gegeven om plannen op te stellen voor de verbetering van de veiligheid en het toezicht. Een jaar later heeft IenW echter nog geen duidelijk plan geformuleerd, schrijft de raad. De provincie Limburg wel, maar dat plan is nog onvoldoende uitgewerkt.

Het Zuid-Limburgse Chemelot is het op één na grootste chemiecluster in Nederland. In 2016 waren er vier incidenten op het terrein, waarna de raad een onderzoek begon. Daaruit bleek dat de veiligheid op het terrein tekortschoot. Inspectie en onderhoud waren volgens de OVV niet op orde en installaties waren verouderd.

Hoewel Chemelot volgens de raad voortvarend aan de slag is gegaan met de aanbevelingen, blijft de overheid achter. „Overheidspartijen, in bijzonder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, laten goede kansen liggen om lessen uit het onderzoek te benutten voor het verbeteren van de veiligheid”, aldus het rapport. (NRC)