bevolkingsgroei

Onderzoek CBS: Nederland telt in 2035 ruim 18,3 miljoen inwoners

Naar verwachting telt Nederland in 2035 ruim 18,3 miljoen inwoners, een miljoen meer dan nu. De grote steden groeien sterk, terwijl de gemeenten aan de randen van het land verder zullen krimpen. Die gemeenten zullen ook sneller vergrijzen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna driekwart van de bevolkingsgroei vindt plaats in de grote en middelgrote steden. Amsterdam krijgt er de meeste inwoners bij met een groei van bijna 20 procent, waardoor de hoofdstad in 2035 één miljoen inwoners telt. De bevolking van Utrecht zal groeien met ruim 20 procent, Rotterdam en Den Haag nemen toe met 15 procent. In Groningen krimpen sommige gemeenten naar verwachting met meer dan 10 procent. (NRC)