Autoindustrie

Nissan-topman Saikawa weg om beloningsschandaal

Topman Hiroto Saikawa van Nissan stapt nog deze maand op vanwege betrokkenheid bij een beloningsschandaal bij het autoconcern. Dat meldde persbureau AP maandag. Saikawa treedt af zodra er een opvolger is aangewezen, waarschijnlijk op 16 september. Saikawa volgde Carlos Ghosn op, die ervan wordt verdacht voor miljoenen te hebben gefraudeerd.

Vorige week gaf Saikawa toe dat hij te veel dividend over zijn aandelen uitgekeerd had gekregen. Hij heeft toegezegd 47 miljoen yen (omgerekend zo’n 400.000 euro) terug te betalen. Volgens persbureau Bloomberg is uit intern onderzoek gebleken dat Saikawa in totaal 90 miljoen yen te veel heeft gekregen (circa 761.000 euro). Ook andere topbestuurders ontvingen te veel geld. Volgens Saikawa komt het door een fout van het personeel.

Het beloningsschandaal met Saikawa kwam aan het licht na beschuldigingen van de voormalig directeur Greg Kelly, die vorig jaar is vastgezet op verdenking van fraude. Hij is op borgtocht vrij. Saikawa’s voorganger, oud-topman Ghosn, zou betrokken zijn bij een fraudezaak en bij belastingontduiking. Hij moest vorig jaar bij Nissan het veld ruimen en werd in Japan meermaals vastgezet. Nissan zit met Renault en Mitsubishi in een alliantie. Renault heeft 43 procent van de aandelen in Nissan. (NRC)