Adoptie

Vrouw stelt staat aansprakelijk voor ‘gedwongen afstaan’ baby

Een Nederlandse moeder die in de jaren zestig haar baby heeft moeten afstaan, stelt de staat aansprakelijk voor het leed dat haar is aangedaan. Het is voor het eerst dat zoiets gebeurt. Dat schrijft dagblad Trouw dinsdag. De nu 73-jarige Trudy Scheele-Gertsen zegt dat ze werd gedwongen haar zoon af te staan omdat ze ongehuwd was. Mogelijk trof duizenden moeders in de jaren vijftig, zestig en zeventig eenzelfde lot, aldus de krant. Eind jaren zestig kwam de zwangere Scheele-Gertsen terecht in een opvanghuis. De zorg was er destijds op gericht moeder en kind te scheiden. Volgens advocaat Lisa-Marie Komp van Prakken d’Oliveira, werd haar cliënt na de geboorte van haar zoon uit de ouderlijke macht gezet. Zij wilde hem niet afstaan, niettemin is het jongetje ter adoptie aangeboden. (NRC)