‘VS trokken spion terug uit top Russische overheid’

Een bij de beslissing betrokken bron zegt dat de infiltrant mede werd teruggehaald omdat Trump loslippig was omgegaan met geheime informatie, aldus CNN.

President Trump betichtte CNN kort nadat het over de spion publiceerde van "fake news".
President Trump betichtte CNN kort nadat het over de spion publiceerde van "fake news". Foto Michael Reynolds/EPA

De Verenigde Staten hebben in 2017 een spion die zich had ingewerkt in de top van de Russische overheid teruggetrokken uit vrees voor diens veiligheid. Dat schrijft CNN maandag op basis van meerdere bronnen binnen de Amerikaanse overheid.

Een van de drijfveren om de Russische infiltrant terug te halen was volgens een bij de beslissing betrokken bron dat president Trump meermaals loslippig was omgegaan met vertrouwelijke informatie, aldus CNN. Het terugtrekken van een spion is volgens de zender een hoogst ongebruikelijke stap voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Het wordt alleen gedaan als een functionaris in direct gevaar verkeert.

Trump en geheime informatie

Het besluit om de informant terug te halen zou zijn genomen kort na een ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Donald Trump deelde toen geheime informatie van inlichtingendiensten over terreurgroep ISIS. Deze inlichtingen zouden niet direct over de topinfiltrant zijn gegaan, maar wel eerdere zorgen over diens veiligheid hebben aangewakkerd.

Die zorgen waren er al tegen het einde van het presidentschap van Barack Obama en kwamen voort uit de lange samenwerking tussen de VS en de spion, schrijft CNN. De ongerustheid zou zijn gegroeid toen bleek dat de Russische president Vladimir Poetin opdracht had gegeven tot bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Reactie CIA en Trump

De CIA ontkent tegen CNN niet dat de spion is teruggehaald, maar noemt het „misleide speculatie” en „simpelweg onjuist” dat Trumps omgang met vertrouwelijke informatie daar mede de aanleiding voor was. Een woordvoerder van het Witte Huis kwalificeert de berichtgeving van CNN als „incorrect” en „potentieel levensgevaarlijk”.

Donald Trump heeft vooralsnog niet direct gereageerd op de berichtgeving, maar twitterde kort nadat CNN het artikel publiceerde wel over de zender. Opnieuw betichtte Trump CCN van „fake news”. Ook schreef de president dat de zender slecht is voor de VS en dat CNN als gevolg van slechte kijkcijfers flink verlies lijdt. De „slechte informatie en fake news” is volgens Trump „de reden waarom buitenlandse leiders me altijd vragen: ‘Waarom haten de media de VS zo erg?’”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …But most importantly, @CNN is bad for the USA. Their International Division spews bad information & Fake News all over the globe. This is why foreign leaders are always asking me, “Why does the Media hate the U.S. sooo much?” It is a fraudulent shame, & all comes from the top!