Tyfoon Faxai legt openbare leven Tokio grotendeels plat

Honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom en het trein- en vliegverkeer in en rond de Japanse hoofdstad ligt vrijwel helemaal stil. Er is zeker één dode gevallen.

Een voetganger in Tokio trotseert de storm.
Een voetganger in Tokio trotseert de storm. Foto Franck Robichon/EPA

De tyfoon Faxai is met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur aan land gegaan vlakbij de Japanse hoofdstad Tokio. De storm heeft tot nu toe een dodelijk slachtoffer geëist. Meerdere mensen raakten gewond. Het trein- en vliegverkeer is uit voorzorg vrijwel helemaal platgelegd en weinig mensen zijn deze maandag naar hun werk gegaan, meldt persbureau Reuters.

Een vrouw van in de vijftig werd in Tokio dood op straat gevonden. Uit beelden van een beveiligingscamera zou volgens de Japanse omroep NHK blijken dat ze door de hevige wind tegen een gebouw was geblazen. Minstens tien mensen zijn met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gegaan. Ook raakte er een vrouw zwaargewond doordat er een elektriciteitsmast op haar was gevallen.

Volgens het elektriciteitsbedrijf hebben 930.000 huishoudens in en rond Tokio te maken gekregen met stroomuitval, meldt nieuwsmedium NHK. Autoriteiten hebben verder gewaarschuwd voor landverschuivingen en uit hun oevers tredende rivieren. In het toeristische stadje Kamakura net ten zuiden van Tokio zijn 5.000 mensen opgeroepen tot evacuatie.

Faxai is de zwaarste storm in jaren in de regio. Jaarlijks trekken er gemiddeld zo’n vijf tyfoons over Japan, maar ze komen zelden in de buurt van Tokio aan land. De tyfoon trekt nu met een snelheid van 25 kilometer per uur verder naar het noordoosten van Japan.