Thuiskok.

Onbekend

Nu het normaal is geworden dat kookboekenauteurs Bekende Nederlanders of Bekende Buitenlanders zijn, is het een verademing om zo nu en dan een kookboek op de mat te krijgen van iemand van wie ik nog nooit heb gehoord.

Dat ik Ellen van Duijn niet ken, ligt echter eerder aan mij dan aan haar reputatie, bleek al snel. Haar blog Made by Ellen krijgt gemiddeld meer dan 130.000 unieke bezoekers per maand en is volgens Ellen zelf „een van de bekendste foodblogs van Nederland”.

Het is een foodblog zoals er duizenden online te vinden zijn, met verhalen over recepten, reizen en hotspots in diverse steden en landen, waar het eten bijna zonder uitzondering heerlijk, geweldig of erg goed is. Ellen maakt ook video’s en foto’s waar bezoekers inspiratie mee kunnen opdoen.

Niet een site waar ik snel zou komen – wat mijn kennishiaat over Van Duijn verklaart – maar dat is niet belangrijk. Want een paar weken geleden heeft Ellen een kookboek uitgebracht en dat boek vind ik juist wel interessant.

Dat komt zo: in een poging op te vallen tussen al die honderden kookboeken die jaarlijks verschijnen, zoeken auteurs naar steeds exotischere keukens of gerechten om over te schrijven. Dat levert bijzondere kookboeken op, maar het zijn ook vaak boeken die je doorbladert, er één keer uit kookt, misschien nog een keer aan iemand laat zien en dan onder op de stapel legt.

De kookboeken die uiteindelijk wel een vaste partner in de keuken worden, zijn kookboeken zoals Made by Ellen. Met een groot aantal recepten waarin met een grote variatie aan ingrediënten wordt gekookt, maar dan zonder dat je elke keer naar een toko hoeft te rijden.

De recepten zijn verdeeld over hoofdstukken van bereidingswijzen: koken, bakken, stomen, roosteren, grillen, pocheren, inleggen, poffen en mixen. Er wordt het meest gekookt met groente – bloemkool-Wellington of paddenstoelenbourguignon – maar ook zo nu en dan met vlees en vis – thaise gehaktballetjes of gravad lax – en alles staat een beetje door elkaar.

Die gehusselde indruk is een pluspunt; zo tref je gerechten die je wellicht niet uit jezelf zou opzoeken. En dat zorgt er weer voor dat je uit dit boek wilt blijven koken. Alleen al daarvoor verdient Ellen van Duijn een grotere naamsbekendheid.