Roglic stevent af op eerste eindzege in een grote ronde

Wielrennen In de Ronde van Spanje gaat het crescendo voor Jumbo- Visma, met twee ritzeges en een kopman, Primoz Roglic, die onaantastbaar lijkt.

Primoz Roglic (links) en Alejandro Valverde aan de finish van de vijftiende etappe.
Primoz Roglic (links) en Alejandro Valverde aan de finish van de vijftiende etappe. Foto Ander Gillenea/AFP

Wie kan Primoz Roglic nog afhouden van zijn eerste eindzege in een grote wielerronde? Die vraag dringt zich op na de tweede week van de Ronde van Spanje waarin de Sloveense kopman van Jumbo-Visma – vorig jaar vierde in de Tour de France en dit jaar derde in de Giro d’Italia – tot nu toe een ijzersterke indruk maakt.

Ook tijdens de lastige bergetappe van zondag, met vier beklimmingen en de aankomst op het Santuario del Acebo, kwam Roglic geen moment in de problemen. De drager van de rode leiderstrui zag zijn Amerikaanse ploeggenoot Sepp Kuss de rit over 154,4 kilometer winnen en deed zelf goede zaken in het algemeen klassement.

Roglic kwam als achtste over de finish, in gezelschap van zijn naaste belager Alejandro Valverde. De voorsprong van Roglic op de Spaanse routinier, 38 inmiddels en de huidige wereldkampioen, bedraagt na de vijftiende etappe nog altijd 2.25 minuten. En passant vergrootte de Sloveen zondag de voorsprong op zijn overige concurrenten: zijn landgenoot Tadej Pogacar (derde op 3.42) en de Colombianen Miguel Ángel López (3.59) en Nairo Quintana (5.09).

Met nog drie bergetappes te gaan in de slotweek lijkt de eindzege in de Vuelta Roglic nauwelijks te kunnen ontgaan. Maandag staat een bergrit met aankomst bergop naar Alto de La Cubilla op het programma. Donderdag en zaterdag volgen er nog twee. Maar dat zal Roglic, die onaantastbaar lijkt, geen al te grote zorgen baren.

De Colombianen López en Quintana blijken tijdens deze Vuelta geen serieuze bedreiging te kunnen vormen voor de voormalige schansspringer. Alleen Valverde mag nog hopen op een klein wonder. De Spanjaard viel zondag aan, maar slaagde er niet in Roglic uit het wiel te rijden. Gevraagd naar zijn reactie op de aanval van Valverde, antwoordde Roglic koeltjes: „Ik volgde gewoon.” Illustratief voor zijn zelfvertrouwen.

Voordeel voor Roglic is ook dat hij – met zijn ploeggenoten Kuss en Robert Gesink – over twee belangrijke knechten beschikt in de bergen, hoewel hij de indruk wekt het ook alleen wel af te kunnen. Hoe dan ook zal het het vertrouwen bij Jumbo-Visma Roglic goed doen. Na de etappezege van Kuss staat de teller bij de Nederlandse ploeg op twee, na de eerdere zege van Roglic zelf in de individuele tijdrit.