Rafael Nadal pakt na meeslepend gevecht zijn negentiende grandslamtitel

In de finale van de US Open was Rafael Nadal na vijf spannende sets te sterk voor de als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev: 7-5, 6-3, 5-7, 4-6 en 6-4.

Nadal weet nog net een bal te halen in de finale van de US Open 2019 tegen Daniil Medvedev.
Nadal weet nog net een bal te halen in de finale van de US Open 2019 tegen Daniil Medvedev. Foto John G. Mabanglo/EPA

Rafael Nadal leek na twee en een halve set spelen in de finale van de US Open zonder al te veel problemen af te stevenen op de overwinning, maar moest na een indrukwekkende terugkeer van zijn tegenstander Daniil Medvedev toch nog het uiterste uit zichzelf halen om de titel binnen te slepen.

Hij versloeg de als vijfde geplaatste Rus na een meeslepend gevecht uiteindelijk met 7-5, 6-3, 5-7, 4-6 en 6-4.

Nadal schreef daarmee voor de vierde keer het toernooi van New York op zijn naam. Het betekende zijn negentiende grandslamzege in totaal. Hij is daarmee nu nog maar één grandslamtitel verwijderd van de twintig die zijn grote rivaal Roger Federer op zijn palmares heeft staan.

„Het was een van de meest emotionele avonden van mijn tenniscarrière”, zei de uitgeputte, maar breeduit lachende Spanjaard na afloop.

Lees ook over het laatste optreden van Nadal in Parijs: Rafael Nadal en de verbluffende heerschappij op Roland Garros

In de finale van het ATP-toernooi van Montreal vorige maand stonden Nadal en Medvedev ook al tegenover elkaar. Toen won de Spanjaard nog eenvoudig met 6-0 en 6-3 van zijn tegenstander, maar dat was nu absoluut niet het geval. Het was voor Medvedev zijn vierde finale op rij dit hardcourtseizoen, maar een grandslamfinale speelde hij nooit eerder.

De eerste set ging na breaks voor beiden aan het begin lang gelijk op. Wel moest Medvedev steeds wat harder vechten om zijn servicegames te behouden. Bij een 6-5 voorsprong ging ‘Rafa’ net even wat agressiever spelen en won hij dankzij zijn tweede break de set.

In de tweede set was hetzelfde beeld te zien: Medvedev sloeg meer winners, maar de verdedigingsmuur van Nadal bleek toch niet te slopen. De nummer twee van de wereld had aan een break halverwege de set genoeg en leek snel op weg naar de toernooizege, zeker omdat de 23-jarige Medvedev in zijn carrière nog nooit een vijfsetter heeft gewonnen.

Verrassende ommekeer

De wedstrijd leek helemaal gespeeld, toen Nadal halverwege de derde set een break voorsprong pakte. Na afloop van de wedstrijd zei Medvedev dat hij op dat moment al bezig was met wat hij moest gaan zeggen in zijn speech, maar Medvedev wist zich verrassend terug te knokken. Het toch al hoge niveau van de partij ging met lange en intense slagenwisselingen nog verder omhoog.

Rally uit de meeslepende finale van de US Open 2019 tussen Rafael Nadal en Daniil Medvedev. Foto Justin Lane/EPA

Het publiek in het Arthur Ashe Stadium kreeg steeds meer respect voor Medvedev, die eerder in het toernooi nog uitgefloten werd vanwege wangedrag richting een ballenjongen. Nu werd zijn naam zelfs enthousiast gescandeerd en won hij met fantastisch tennis de set met 7-5, tegen de eveneens nog altijd sterk spelende Nadal.

Lees ook het verslag van de eindstrijd bij de vrouwen: En opnieuw blokkeert Serena Williams in een finale

Nadal tot het uiterste gedwongen

In de vierde bleef het niveau van beide spelers hoog en waren de toch al luidruchtige toeschouwers nauwelijks nog stil te krijgen. En Medvedev bracht Nadal echt aan het wankelen en bleek verrassend genoeg de sterkste in de beslissende fase en forceerde een vijfde set.

Rafael Nadal toonde in de beslissende vijfde set aan dat hij zowel fysiek als mentaal de allersterkste speler van het circuit is. Hij won de set met 6-4 en greep na 4 uur en 49 minuten spelen de eindzege op de US Open.

„Een ongelooflijke finale. Vanavond heeft iedereen gezien wat mijn tegenstander in petto heeft”, zei Nadal bij het in ontvangst nemen van zijn trofee. „De manier waarop hij partij gegeven heeft dwong me tot het uiterste. Zonder de energie in dit stadion had ik het niet gered.”

Het was na 2010, 2013 en 2017 zijn vierde titel in New York. Eerder dit jaar won Nadal al voor een historische twaalfde keer Roland Garros.