Nederlands record

Abdi Nageeye loopt halve marathon binnen het uur

Abdi Nageeye heeft als eerste Nederlander de halve marathon onder het uur gelopen. De atleet liep zondag tijdens de Great North Run in het Britse Newcastle de 21,1 kilometer in 59 minuten en 55 seconden. Nageeye eindigde met die tijd in de topwedstrijd als derde, achter de Britse winnaar Mo Farah (59.07) en de Ethiopiër Tamirat Tola (59.13). Nageeye dook ruim onder het Nederlands record dat hij in februari van dit jaar in Japan op 1 uur en 24 seconden had gezet. De geboren Somaliër is in voorbereiding op de marathon van Amsterdam in oktober, waar hij een aanval wil doen op het Nederlands record, dat hij in april dit jaar in de marathon van Rotterdam aanscherpte tot 2.06.17. Hij doet niet mee aan de WK in Doha eind deze maand. De 36-jarige Farah won de Great North Run voor de zesde keer op rij. Met 57.000 deelnemers is het de grootste halve marathon ter wereld. (ANP)