Goalgetter uit Kameroen

Samuel Eto’o stopt na succesvolle carrière

Samuel Eto’o.
Samuel Eto’o. Foto Pierre-Philippe Marcou/ AFP

Samuel Eto’o heeft zijn loopbaan op 38-jarige leeftijd beëindigd. De voetballer uit Kameroen, die geldt als een van de beste Afrikaanse spelers aller tijden, beleefde succesvolle jaren als aanvaller van FC Barcelona en Internazionale. Hij sloot zijn carrière af in Qatar. Eto’o meldde zijn afscheid op Instagram. „Dit is het einde, op naar een nieuwe uitdaging. Bedankt, iedereen.”

Eto’o behaalde met Kameroen olympisch goud in 2000 en won tweemaal de Afrika Cup (2000 en 2002). In clubverband won hij drie keer de Champions League, met FC Barcelona (2006 en 2009) en Inter (2010). In Milaan was hij ploeggenoot van Wesley Sneijder, die deze zomer stopte nadat hij zijn laatste seizoen ook in Qatar had afgewerkt.

Eto’o voetbalde in de jeugdopleiding bij Real Madrid, maar brak door bij Mallorca. Daarna speelde hij vijf jaar bij FC Barcelona en twee seizoenen bij Inter. Vervolgens speelde hij in Rusland, Engeland, weer Italië, Turkije en Qatar. De spits was vooral productief in dienst van Barcelona (109 goals) en Mallorca (70). Voor Kameroen scoorde hij 56 keer. (ANP)