In beeld

De paus spreekt een miljoen mensen toe in Madagaskar

De laatste keer dat een paus een bezoek bracht aan het Afrikaanse Madagaskar was dertig jaar geleden. Gelovigen trotseerden weer en wind om de leider van de Rooms-Katholieke Kerk te horen spreken tijdens een dienst in de buitenwijken van de hoofdstad Antananarivo. Tijdens zijn bezoek sprak paus Franciscus met verschillende bevolkingsgroepen. Hij vroeg aandacht voor de armoede in het land, maar sprak zich ook uit voor de bescherming van het milieu.
Jongeren stonden centraal tijdens het bezoek van de paus. Tijdens een bijeenkomst op zaterdag had hij een hoopvolle boodschap voor hen: ‘Armoede is niet onvermijdelijk’.
Foto Henitsoa Rafalia/EPA
Vanuit de ‘pausmobiel’ groet de paus de menigte. Franciscus komt vanuit een katholieke traditie waarin de zorg voor de armen centraal staat – een boodschap die aanslaat in Madagaskar.
Foto Marco Longari/AFP
Gekleed in witte gewaden, nemen de priesters deel aan een eredienst. In een gesprek met 34 bisschoppen riep de paus hen op zich meer te mengen in het publieke leven. Het geloof is volgens hem een ‘transformerende kracht’, ook voor de samenleving.
Foto Marco Longari/AFP
De dienst begon zondagochtend om 10 uur. De gelovigen lieten zich niet tegenhouden door de stofwinden.
Foto Marco Longari/AFP
Veel gelovigen arriveerden de avond van tevoren al, omdat ze bang waren geen plek te kunnen bemachtigen.
Foto Mamyrael/AFP
Madagaskar heeft een jonge bevolking: 40 procent is tussen de nul en veertien jaar.
Foto Alessandra Tarantino/AP
Op zaterdag sprak de paus met honderd katholieke zusters. Hij had een toespraak voorbereid, maar sprak in plaats daarvan over het belang van liefde.
Foto Baz Ratner/Reuters
De eredienst is mogelijk de grootste bijeenkomst in de geschiedenis van Madagaskar. De paus heeft eerder al voor grotere menigten gestaan: de mis in het Filippijnse Manilla trok rond de zes miljoen mensen.
Foto Henitsoa Rafalia/EPA
Een meisje kijkt op naar een oudere non.
Foto Marco Longari/AFP
Tijdens de dienst riep de paus de gelovigen op om ‘in Jezus’ voetstappen te treden’. Het geloof is een belangrijke bron van hoop in Madagaskar, een van de armste landen ter wereld.
Foto Vatican Media/Handout via Reuters
De Katholieke Kerk staat bekend om het benadrukken van het belang van familie. De paus waarschuwde in zijn toespraak echter wel voor een schaduwkant: corruptie en het ontstaan van schrijnende ongelijkheid mag hiermee niet goed gepraat worden.
Foto Henitsoa Rafalia/EPA
Veel toehoorders dragen wit of geel versierde hoeden, de kleuren van het Vaticaan.
Foto Marco Longari/AFP
De straten worden beveiligd door soldaten. Hoewel het land recent geen groot militair conflict heeft meegemaakt, zorgt de armoede wel voor instabiliteit.
Foto Baz Ratner/Reuters
Madagaskar is niet het enige Afrikaanse land dat de paus nu bezoekt. Hiervoor was hij in Mozambique, zijn reis wordt afgesloten in Mauritius.
Foto Marco Longari/AFP