D66 wil veestapel halveren vanwege stikstofuitspraak

De partij wil met de halvering van de veestapel meer ruimte creëren voor bouwprojecten. Door de stikstofuitspraak staan 18.000 projecten op de tocht.

Varkens in een stal in Zwolle.
Varkens in een stal in Zwolle. Foto Sander Koning/ANP

D66 wil de veestapel in Nederland halveren om de uitstoot van stikstof in die sector te verminderen. Daardoor moet meer ruimte komen voor de bouw van nieuwe woningen, aldus de regeringspartij maandag. Het voorstel volgt op de uitspraak van de Raad van State in mei waarmee een streep werd gezet door het soepele stikstofprogramma van de Nederlandse overheid. Hierdoor staan 18.000 projecten op de tocht, waaronder de bouw van woningen, wegen en veestallen.

In Nederland moeten volgens D66 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen minder varkens worden gehouden. Volgens de partij is de landbouw verantwoordelijk voor 70 procent van de Nederlandse stikstofuitstoot. „De verhouding is compleet zoek”, aldus D66. „Nederland is een postzegel waarop veel te veel kippen, varkens en geiten worden gehouden.”

Lees ook: Beleid moet terug naar de basis: nul extra stikstof

De partij wil boeren voor een keuze stellen: ze moeten overstappen op zogeheten kringlooplandbouw, waarbij afvalstoffen opnieuw worden gebruikt. Doen ze dat niet, dan kunnen ze ervoor kiezen om te stoppen. In beide gevallen wil de regeringspartij dat de boeren financieel ondersteund worden.

Gevolgen

Eind mei zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Onder dit programma voldeden uitstoters in Nederland al aan de Europese regels voor stikstofuitstoot als ze een plan hadden voor compensatie. Dit was niet voldoende, aldus de Raad van State. Stikstof kan schadelijk zijn voor de natuur en Nederland bood met het PAS-programma te weinig bescherming.

Sindsdien staan duizenden nieuwe projecten op de tocht. Zo is de uitbreiding van de ringweg in Utrecht en de verbreding van de A15 en A12 bij Arnhem stilgelegd. Ook werd de opening van Lelystad Airport uitgesteld en de bouw van een grootschalige nieuwbouwwijk in Roermond geschrapt.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Haagse Zaken: Over het gigantische, urgente probleem voor dit kabinet: PAS.

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.