Brexit

Britse minister weg vanwege Johnsons ‘politiek vandalisme’

De Britse minister Amber Rudd (Werkgelegenheid, Pensioenen) is opgestapt. Ze kondigde dit zaterdagavond aan op Twitter met een brief waarin ze zich zeer kritisch uitlaat over premier Boris Johnson. Ze schrijft dat ze niet kan toezien hoe „gematigde, loyale Conservatieven verdreven worden”. Johnson zette onlangs 21 partijgenoten uit de fractie omdat zij instemden met het wetsvoorstel dat een No Deal-Brexit op 31 oktober moet blokkeren. Rudd noemt Johnsons actie „politiek vandalisme”, een „aanval op fatsoen en democratie”. Met het „kortzichtige” verwijderen van de fractiegenoten heeft hij de partij beroofd van „ruimdenkende en toegewijde Conservatieve parlementariërs”. Ze hoopte dat de regering zich zou inzetten een No Deal-Brexit te voorkomen. (NRC)