Bijna alle vluchten British Airways geannuleerd door staking piloten

De piloten leggen hun werk neer vanwege een loongeschil. Het is de eerste keer ooit dat piloten van British Airways staken.

Mogelijk worden alle vluchten geannuleerd als gevolg van de staking bij British Airways.
Mogelijk worden alle vluchten geannuleerd als gevolg van de staking bij British Airways. Foto Ben Stansall/AFP

Vrijwel alle vluchten van British Airways worden maandag en dinsdag geannuleerd vanwege een 48 uur durende staking van de piloten, meldt persbureau Reuters. De staking is het gevolg van een loongeschil. Het is de eerste keer dat piloten van de luchtvaartmaatschappij staken. Een volgende staking staat al gepland op 27 september.

Volgens de BBC zijn in totaal 1.700 vluchten geannuleerd en zijn 4.000 piloten bij de staking betrokken. Hoeveel vluchten van British Airways van en naar Schiphol niet doorgaan, kan de luchthaven niet zeggen. Op de website van Schiphol is te zien dat zeker 22 vluchten zijn geschrapt.

De Britse pilotenvakbond Balpa vindt dat British Airways meer van zijn winst moet delen met de piloten. Balpa had de staking vorige maand aangekondigd. Eerdere gesprekken over het geschil leidden niet tot een akkoord. Op Twitter meldt de vakbond dat de staking British Airways 40 miljoen pond per dag kost (ongeveer 45 miljoen euro).

Hoeveel en welke vluchten precies worden geannuleerd, is nog onduidelijk. De staking raakt vermoedelijk duizenden passagiers.

‘Geen andere keuze’

British Airways had naar eigen zeggen „geen andere keuze” dan vrijwel alle vluchten te annuleren. Het bedrijf zegt niet goed in beeld te hebben gehad hoeveel piloten zouden staken en met welke vliegtuigen de stakers vliegen.

Beide partijen zeggen ondanks de staking open te staan voor verdere gesprekken. De Britse premier Boris Johnson liet via een woordvoerder weten dat hij Balpa en British Airways aanmoedigt zo snel mogelijk een oplossing te vinden. De directeur van British Airways, Álex Cruz, reageerde tegenover BBC Radio: „We vragen BALPA om met ons bij elkaar te komen zodat we dit geschil zo snel mogelijk kunnen oplossen.”

Grondpersoneel van KLM legde de afgelopen week twee keer het werk neer op Schiphol. Ze deden dat omdat onderhandelingen tussen KLM en FNV Luchtvaart over een nieuwe cao waren stukgelopen. Tientallen vluchten werden vorige maandag en woensdag geannuleerd omdat het grondpersoneel het werk neerlegde. Afgelopen zondag zou een volgende staking plaatsvinden maar die ging op het laatste moment niet door. Maandag gaan de onderhandelingen tussen KLM en FNV Luchtvaart over een nieuwe cao verder.