Andreescu overrompelt Serena Williams en wint US Open

De 19-jarige Canadese is in New York te sterk voor de ervaren Williams en wint haar eerste grandslamtoernooi, in 6-3, 7-5.

Bianca Andreescu na het winnen van haar eerste grandslamtoernooi.
Bianca Andreescu na het winnen van haar eerste grandslamtoernooi. Foto AP / Charles Krupa

Bianca Andreescu heeft de US Open op haar naam geschreven door in de finale gedecideerd af te rekenen met Serena Williams. De 19-jarige Canadese won voor het eerst een grandslamtoernooi terwijl ze een jaar geleden niet verder kwam dan de eerste ronde van de kwalificaties voor de US Open.

Serena Williams, die het toernooi zes keer eerder won, had bij winst in New York het record van Margaret Court van de meeste grandslamtitels in het vrouwentennis kunnen evenaren. Haar laatste drie grandslamfinales gingen echter verloren. Tegen Andreescu speelde ze een uitermate ongeconcentreerde wedstrijd en grossierde in persoonlijke fouten.

De Canadese speelde op haar beurt alsof ze kon bogen op jaren ervaring. De eerste set werd een prooi voor de sterk spelende Canadese, die nog niet geboren was toen Serena Williams haar eerste US Open op haar naam schreef.

Lees ook: Williams en Andreescu door naar finale US Open

Derde matchpoint

In de tweede set liep Andreescu al snel uit naar 5-1, maar Serena Williams knokte zich terug tot 5-5, onder luid gejuich van het publiek dat op de hand van de 37-jarige Amerikaanse was. Toch was het Andreescu die de wedstrijd weer naar zich toetrok, door op haar derde matchpoint toe te slaan.

De 19-jarige Andreescu stijgt door de toernooizege naar plek vijf van de mondiale ranglijst, een jaar geleden viel de Canadese nog buiten de top-200. Williams zal moeten wachten tot de Australian Open volgend jaar om het recordaantal grandslamtitels van Margaret Court te evenaren.

Finale mannentoernooi

Bij de mannen strijden de Rus Daniil Medvedev en de Spanjaard Rafael Nadal om de titel. De 23-jarige Medvedev speelt na een goed hardcourtseizoen zijn eerste grandslamfinale. Nadal kan de US Open voor de vierde keer in zijn carrière winnen.