Muziekfestival Eilân op Terschelling gaat definitief niet door

Vrijdagavond bepaalde de rechter dat Eilân niet mag doorgaan. De organisatie heeft na bestudering van het vonnis het meerdaagse festival definitief afgelast.

De haven van West-Terschelling.
De haven van West-Terschelling. Foto Niels Wenstedt/ANP

De eerste editie van het meerdaagse muziekfestival Eilân, dat donderdag zou beginnen op Terschelling, mag toch niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald. Naar aanleiding van de uitspraak heeft de organisatie van Eilân het festival zaterdagavond definitief afgelast.

Het was al een tijd lang onduidelijk of Eilân door zou gaan, omdat het niet aan alle eisen voldeed voor een omgevingsvergunning. Eerder op de dag meldde de organisatie op Instagram dat ze „verbijsterd” was door de uitspraak van de rechter. De initiatiefnemers van Eilân hebben na bestudering van het vonnis besloten het festival in zijn geheel te annuleren. „De uitspraak van de rechter biedt geen mogelijkheid tot verweer op een termijn waarop wij onze opbouw nog kunnen afmaken”, schrijft de organisatie op Instagram.

„We leggen ons niet zomaar bij de uitspraak neer, maar voor nu helpt dat ons en jullie niet.”

Wie een ticket gekocht heeft, zou het geld uiterlijk woensdag teruggestort krijgen.

Het festival zou plaatsvinden in de buurt van een stiltegebied met beschermde diersoorten op Terschelling, bij het duinmeertje van Hee. De zaak werd twee keer aan de rechter voorgelegd. Na de eerste uitspraak besloot de organisatie een aantal aanpassingen te doen, waaronder een podium verplaatsen.

Schadelijk voor het milieu

Dat blijkt nu toch niet voldoende. De Stichting Ons Schellingerland spande een zaak aan omdat zij vond dat Eilân op meerdere manieren schadelijk voor het milieu zou zijn. De eilandbewoners werden in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde dat het niet duidelijk is of de stikstofuitstoot van het festival negatieve effecten heeft op het nabijgelegen natuurgebied. De uitspraak volgde een dag nadat het college van Terschelling de omgevingsvergunning had verleend.

„Na drie jaar voorbereidingen, lijkt het ondanks alles niet mogelijk om Eilân door te laten gaan”, schrijft de organisatie in een reactie.

Henk Hees, voorzitter van Stichting Ons Schellingerland is blij met de uitspraak. „Het blijkt maar weer hoe slecht alles voorbereid is. Het is natuurlijk wel droevig dat zo veel mensen teleurgesteld worden. Maar ik hoop dat er lering uit getrokken wordt”, zegt Hees tegen de Leeuwarder Courant.

Ook ondernemers benadeeld

Niet alleen de organisatoren en festivalgangers worden geraakt door de uitspraak. Ook ondernemers worden benadeeld als het Eilân definitief niet doorgaat, omdat ze grote inkomsten mislopen. Eerder meldde RTL Z dat horecagroothandel Waddenfood op 250.000 euro omzet rekende. Directeur Wim Reinigert was dan ook niet blij dat Stichting Ons Schellingerland een zaak aanspande. “Vijf procent van de bevolking houdt dit tegen, de rest moet ervan eten”, zei hij tegen RTL Z.

Eilân zou donderdag beginnen en vier dagen duren. Het festival zou bestaan uit voornamelijk elektronische live muziek en alternatieve pop. Onder andere Maribou State, MCDE dj set en Jungle by Night stonden op het programma. Er zijn meer dan 5.000 kaarten verkocht.

Dit bericht bekijken op Instagram

eilân 2019 is afgelast. Ondanks de steun van gemeente, provincie, ecologen, juristen en vele eilanders mogen wij niet aan de slag. De uitspraak van de rechter biedt geen mogelijkheid tot verweer op een termijn waarop wij onze opbouw nog kunnen afmaken. We leggen ons niet zomaar bij de uitspraak neer, maar voor nu helpt dat ons en jullie niet. We willen onze bezoekers nogmaals bedanken voor het vertrouwen en jullie steun. Ondanks de tegenslagen bleven jullie geloven in ons en het festival. De praktische informatie: • Alle bij ons gekochte tickets (inclusief camping, glamping en servicekosten) worden uiterlijk woensdag teruggestort • We communiceren met Ticketswap over restitutie aan tweede eigenaren • Aankopen bij andere partijen vallen onder de voorwaarden die daarvoor gelden. Rederij Doeksen restitueert bijvoorbeeld 80% van de bootovertocht. Als je van plan bent komend weekend Terschelling te bezoeken, weet dan dat wij geen enkele activiteit faciliteren. Camping Kooi zal gesloten zijn, Camping Cupido neemt wel boekingen aan, zolang de voorraad strekt. Hoofdboekers van bungalows op De Riesen kunnen ons tot dinsdag benaderen bij een wens om de boeking aan te houden. Voor overige vragen kun je ook terecht bij flessenpost@eilan.nl.

Een bericht gedeeld door eilân (@eilan.terschelling) op