Kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Fitch acht demonstraties in Hongkong negatief voor het zakenleven

Foto Tyrone Siu/ Reuters

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn score voor Hongkong verlaagd van AA+ naar AA. In een persbericht noemt het financiële instituut de politieke onrust in Hongkong de afgelopen maanden als belangrijke reden voor de statusverlaging. De kredietbeoordelaar meent dat de grootschalige demonstraties in de stadstaat de stabiliteit van het zakenleven bedreigen. Fitch verwacht dat het beleid van ‘één land, twee systemen’, dat Hongkong een zekere autonomie jegens China garandeert, intact blijft. Wel voorziet het verdere integratie met Beijing op politiek en economisch vlak. De laatste keer dat Fitch de score van Hongkong verlaagde was in 1995, twee jaar voordat het onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. (NRC)