Klimaat

‘Onze’ hittegolf liet ook ijs Groenland hard smelten

De ijskap op Groenland is afgelopen vier maanden bovengemiddeld veel gesmolten. Het droeg meetbaar bij aan de stijging van de zeespiegel. Vooral de hittegolf die eind juli over het arctische eiland trok zorgde voor smeltrecords. Diezelfde hittegolf trof vlak daarvoor al Europa.

Op Groenland ligt een enorm pak ijs, dat in het midden ruim drie kilometer dik is. Sinds de jaren 80 verliest die ijskap op jaarbasis meer ijs en water dan er aan sneeuw bij valt. Dat massaverlies versnelde zich in de decennia daarna. Dat is terug te zien in de wereldwijde zeespiegelstijging. Het aandeel van Groenland daarin is opgelopen tot circa 25 procent. Als al het ijs op Groenland zou smelten stijgt de zeespiegel met gemiddeld 7 meter. Of dat komende honderden tot duizenden jaren gebeurt, daarover verschillen wetenschappers van mening.

Het smeltseizoen op Groenland begon dit jaar opvallend vroeg, op 3 mei, ruim 3 weken eerder dan normaal. Dat meldde de website polar portal. Hierop houden drie Deense onderzoeksinstituten de veranderingen in het arctisch gebied bij. Dit gebied warmt twee keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde. Als startpunt voor het smeltseizoen kiezen de drie instituten het moment dat meer dan 5 procent van het oppervlak van de ijskap aan het smelten is.

Daarna was er tussen 11 en 20 juni een smeltpiek, als gevolg van opvallend warm weer. Er smolt een recordhoeveelheid ijs voor deze tijd van het jaar, aldus de website van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC), dat beide poolgebieden monitort.

Daarna kwam de smeltpiek van eind juli, door de hittegolf. Bij het Amerikaanse meetstation Summit Station bovenop de ijskap (hoogte 3,2 kilometer) lag op 30 juli de temperatuur 11 uur lang op of boven het vriespunt. Tussen 30 juli en 3 augustus was het 6 graden warmer dan gemiddeld. 90 procent van het oppervlak van de ijskap begon te smelten. Een hoeveelheid die alleen in 2012 is overtroffen.

Zien hoe Groenland smelt pagina W4-W7