Feestdag

Werkgevers: 5 mei alleen vrije dag als andere vrije dag sneuvelt

Werkgevers staan niet onwelwillend tegen het idee om van 5 mei een landelijke vrije dag te maken, maar dan moet een andere vrije dag sneuvelen. Dit hebben VNO-NCW en MKB-Nederland vrijdag laten weten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, VWS) opperde het idee van Bevrijdingsdag een vrije dag te maken. Hij verwacht dat het in de volgende verkiezingscampagne een belangrijk thema zal worden. VNO-NCW en MKB-Nederland suggereren het schrappen van een huidige vrije dag. „Als Nederland 5 mei belangrijker vindt als vrije dag dan bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag, dan moeten we het daar met elkaar over hebben”, zeggen de organisaties. De kosten van een extra vrije dag, zo’n 1 miljard tot 1,5 miljard euro, noemen de organisaties aanzienlijk. „Wie gaat dat betalen, en hoe?” zo klinkt het. (ANP)