Dodental Bahama’s stijgt nog altijd, ruim 6.600 vermisten geregistreerd

Het dodental als gevolg van orkaan Dorian is opgelopen tot 43. Meer dan 6.600 mensen zijn vermist. Nederland stuurt extra militairen naar het Caribisch gebied om noodhulp te bieden.

Een man loopt door de ravage die Dorian achterliet op de Abaco eilanden.
Een man loopt door de ravage die Dorian achterliet op de Abaco eilanden. Foto Marco Bello/Reuters

Op de Bahama’s is het aantal doden na orkaan Dorian verder opgelopen tot 43, meldt een woordvoerder van de Bahamaanse premier Hubert Minnis aan NBC. Bovendien zijn zeker 6.600 mensen als vermist geregistreerd op de website Dorian People Search Bahamas, waardoor het dodental waarschijnlijk oploopt. Nederland stuurt 84 extra mariniers naar het Caribisch gebied om noodhulp te bieden, meldt het ministerie van Defensie. Inmiddels is de orkaan afgezwakt en trekt deze richting Canada.

Afgelopen zondag bereikte orkaan Dorian, toen nog van categorie vijf, de eilandengroep de Bahama’s. Vooral de noordelijke eilanden werden zwaar getroffen. De schade is groot - er zijn overstromingen, huizen zijn verwoest en daken zijn weggewaaid. Omdat Dorian ruim veertig uur boven de Bahama’s bleef hangen, kon noodhulp pas laat op gang komen. Volgens The Washington Post vielen er 34 doden op de Abaco-eilanden en zijn er acht mensen omgekomen op Grand Bahama.

Bekijk ook deze fotoserie van de ravage op de Bahama’s

Extra militairen

Aanvankelijk werden oproepen voor vermiste familieleden en vrienden gedeeld in een Facebook-groep. Toen deze groep alsmaar groter werd, kwam oprichtster Vanessa Pritchard-Ansell met het idee voor de website Dorian People Search Bahamas. Ze kreeg daarbij hulp van een man die een soortgelijke website had opgericht in 2017 na orkaan Irma. „Ik begon de site omdat ik al snel doorhad dat er een centrale plek moest komen waar mensen konden vragen of iemand wat had gezien of gehoord van hun geliefden”, zegt Pritchard-Ansell tegen NBC.

Zaterdagmiddag stuurt Nederland extra militairen van de luchtmacht naar Sint Maarten. Vanaf daar zullen ze aan boord van een marineschip gaan dat gereed wordt gemaakt om noodhulp te bieden aan getroffenen. In totaal zijn er dan 550 Nederlandse militairen ingezet voor noodhulp op de Bahama’s. Het gaat om militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en de marechaussee.