Broeikasgassen

Justitie in VS onderzoekt deal van autobouwers met Californië

De Amerikaanse regering is een kartelonderzoek gestart naar vier automakers die een akkoord hebben gesloten met de staat Californië over emissiestandaarden. Ford, BMW, Volkswagen en Honda zouden daarmee mededingingswetten hebben overtreden, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal. De vier autofabrikanten sloten in juli een overeenkomst met de Californische overheid over emissienormen, waarmee ze een flinke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zeiden te garanderen. De overeenkomst staat haaks op de plannen van de regering-Trump die een eerdere aanscherping van brandstof- en emissievoorschriften voor auto’s op federaal niveau juist wil terugdraaien. De regering lijkt nu het mededingingsrecht in te zetten om Californië aan te pakken. (ANP/ Bloomberg)