Belastingvrij sparen tot 440.000 euro

Plan staatssecretaris Burgers betalen taks over rendement uit spaartegoed vanaf zo’n 30.000 euro. Dat gaat veranderen.

Nederlanders hoeven vanaf 1 januari 2022 geen belasting meer te betalen over rendement uit spaarvermogens tot en met 440.000 euro. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Momenteel ligt de grens voor mensen zonder fiscale partner rond de 30.000 euro.

Door de wijziging zullen voortaan veel minder Nederlanders belasting hoeven betalen over de renteopbrengsten van hun spaargeld. Nu zijn dat er jaarlijks 2,9 miljoen. Naar verwachting daalt dat met 1,35 miljoen.

Ook gaat de Belastingdienst alleen belasting heffen over rendement dat daadwerkelijk is behaald. Nu maakt de fiscus een schatting, die ervan uitgaat dat mensen een bepaald deel van hun spaargeld beleggen. Dat rendement is geschat op 5,6 procent. Dit is nadelig voor Nederlanders die niet beleggen en hun geld op de bank houden. Door de lage spaarrente is hun daadwerkelijke rendement nihil.

Voortaan zal de fiscus van iedere Nederlander nagaan wat de verhouding is tussen spaargeld en beleggingen. Degenen die dus amper rente krijgen, hoeven (vrijwel) geen belasting meer te betalen. Dit betekent volgens Snel dat een half miljoen mensen minder hoeven af te dragen aan de fiscus. Wat er gebeurt als de spaarrente negatief wordt, weet Snel niet precies. „Ik denk niet dat het de bedoeling is dat de fiscus gaat bijbetalen.”

Nederlanders die straks meer dan 440.000 euro spaargeld bezitten, gaan over het rendement 33 procent belasting betalen. Nu is het tarief 30 procent. Onder meer door die verhoging verwacht het kabinet dat de veranderingen de schatkist geen geld kosten. Wie een fiscale partner heeft, mag tot 880.000 euro belastingvrij sparen. De aankondiging is geen verrassing, want in het regeerakkoord stond al dat de belastingheffing over vermogen op de schop zou gaan.